Параграф22 Daily

§22 Новини

200 лева глоба за неправилно паркиране искат от ГЕРБ

За 200 лева глоба при неправилно паркиране на автомобили в паркове, градини, детски площадки и тротоари в населените места извън обозначените за това места, настояват от ГЕРБ. Промяната е предвидена в измененията на Закона за движение по пътищата, внесени от трима парламентаристи - Пламен Манушев, Павел Христов и Цветомир Михов.

В момента глобата за тези нарушения е 20 лева, като в закона е забранено само спирането върху тротоар. В мотивите си народните представители отбелязват, че "проблемът с неправилното паркиране в българските общини е изключително наболял, съществува от години и не е решен ефективно, като нарушенията са хиляди месечно".

Вносителите отбелязват, че ежедневно граждани, предимно възрастни хора, майки с деца и хора с увреждания се сблъскват с невъзможността да се придвижват безопасно по уличните тротоари, в парковете, градините и детските площадки, защото са заети от автомобили.

 "Въпреки засиления контрол на всички институции и съставянето на стотици актове за нарушения на закона водачите на МПС заплащат наложените им санкции, които са много ниски, и продължават да не спазват изискванията на нормативните разпоредби и не се постига дисциплиниращия ефект на закона",смятат още депутатите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във