Параграф22 Daily

§22 Новини

2137 дела за наркотици наблюдавали прокурорите от АП–Пловдив

Общо 2137 дела за държане, разпространение, отглеждане и контрабанда на наркотични вещества са наблюдавали прокурорите от района на Апелативна прокуратура – Пловдив през 2020 г. Това стана ясно на годишното отчетно събрание на Апелативна прокуратура – Пловдив, което се проведе вчера,14.04.2021г., онлайн заради противоепидемичните мерки. Гости бяха Борислав Сарафов, заместник – главен прокурор, и Сийка Милева, прокурор във ВКП и говорител на главния прокурор.
В зоната на Апелативна прокуратура – Пловдив влизат районните и окръжните прокуратури в Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пазарджик и Смолян.

По досъдебните производства за наркотични вещества са осъдени общо 1033 лица.  Делата за тези престъпления ще бъдат приоритетни и през следващата година, посочиха прокурорите от Апелативна прокуратура-Пловдив. 

Апелативният прокурор Тодор Деянов очерта тенденциите на работата на прокурорите през годината. Той посочи, че има спад на броя на регистрираните престъпления, изключително нисък процент на оправданите лица, както и увеличаване на броя на внесените обвинителни актове в съда. През 2020 г. са регистрирани общо 16 747 престъпления, като през 2019 г. те са били 18 024, а през 2018 г.- 19 114.  На съд са предадени 7763 лица, внесени са 7147 прокурорски акта. Общо 7150 са осъдените с влязла в сила присъда. Прокурорите от апелативната зона са наблюдавали общо 492 дела за корупционни престъпления и 1031 за данъчни престъпления.  

Заместник – главният прокурор Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева дадоха отлична оценка за работата на магистратите от Апелативна прокуратура – Пловдив. В събранието участваха онлайн и административните ръководители на шестте окръжни прокуратури в апелативната зона и директори на областните дирекции на МВР. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във