Параграф22 Daily

§22 Новини

220 хиляди лева открити у крадливите митничари, само у шефа Димитър Колев - 82 бона

От 4 месеца Агенти на ДАНС и прокуратурата тайно следели развитието на престъпната схема за подкупи на ГКПП „Лесово”. Неслучайно избрали да ударят в края на октомври - защото точно тогава митничарите отчитали на шефовете си събраните за месеца суми. Резултатът - 220 000 лева открити в митничарите, домовете им и складовете на граничния пункт. Възможно е в хода на разследването за ГКПП "Лесово" парите да се окажат и повече. Това заяви на брифинг Николай Найденов от Специализирана апелативна прокуратура.

Схемата е ясна - шофьорът на всеки тир, камион или кола, преминаващи през „Лесово” черпел митничарите по някой лев. Събраните суми са внушителни: В Димитър Колев са открити над 82 000 лева, а в Димитър Шопов - 43 000 долара, съобщи Нова тв.

Митничарите вече са с обвинения за участие в организирана престъпна група. Срещу тях са свидетелствали както шофьори, така и редови митничари. Интересното в случая е, че от редовите митничари, които са взимали пари от шофьорите, има само един с обвинение. Всички останали обвинени са само шефове. Найденов разясни, че става въпрос за долари, евро, турски лири и румънски пари. Общо 9 хиляди лева има пък открити в складовете за веществени доказателства на началниците на смените – там било на принципа "Където пипнеш, откриваш". Парите са били добре крити, каза Найденов.

Твърда тарифа е нямало, обикновено се давали дребни суми в рамките на 10-20 лева като български еквивалент в различни парични единици. Между 100 и 200 долара обаче са искани от митничарите за някои ТИР-ове. Между 50 и 80 хиляди лева бил месечният оборот на една смяна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във