Параграф22 Daily

§22 Новини

225 нападения срещу лекари за 11 месеца у нас

От началото на тази година МВР е регистрирало 225 нападения над екипи на центровете за Спешна медицинска помощ, като 175 от тях са в ромски квартали. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, който заедно със зам.-министъра д-р Ваньо Шарков посети Филиала за спешна помощ в Ботевград след нападението над д-р Ирена Маринова миналата седмица. В неделя в ботевградското село Врачеш екип на Спешна помощ с дежурния лекар-ординатор д-р Маринова бе нападнат и бит с части от скутер от двама роми. Лекарката е с няколко шева по главата и в шок.

Районната прокуратура в Ботевград вече повдигна обвинение на Емил Иванов за причинените от него три леки телесни повреди на д-р Ирена Маринова. Иванов е задържан за 72 часа. Предстои изготвяне на искане за постоянен арест.

Пред медиците от Ботевград здравният министър съобщи, че от началото на тази година органите на МВР са регистрирали 225 нападения над екипи на центровете за спешна медицинска помощ, като 175 от тях са в ромски квартали.  "Въпросът не е свързан с това, дали полицията ще залови нападателите и ще ги накаже, а е свързан с отговорност на общността. Особено в тези специфични рискови места трябва да има отговорни хора – от самата общност", посочи Москов, който след атаката срещу д-р Маринова обяви, че е бесен от случилото се и се закани, че по този въпрос няма да бъде "кротък". Тогава той предупреди, че в оттук нататък екипите на Спешна помощ ще пристигат в населени места, само когато кметът на съответното село или град гарантира, че има сигурност за тях.

Здравният министър разговаря по телефона и с кмета на село Врачеш Сашо Денкин. Двамата се договориха за организиране на среща между лидерите на местното ромско население, представители на кметството и ръководствата на ФСМП – Ботевград и ЦСМП – София област. Цел на срещата е поемането на ясен ангажимент от страните за гарантиране сигурността на екипите на Спешна помощ в района.

"В България липсва държавност. Нападения има не само над лекарите от Бърза помощ. Това ежедневие и в "Пирогов". Хора, които не плащат - заплашват с бунт. Хора, които бият - заплашват с бунт. Именно това е липса на държавност”, коментира пред Нова телевизия шефът на Централната реанимация в "Пирогов" проф. Милан Миланов. По думите му преди няколко години срещу медиците е започнала целенасочена атака във връзка с лекарските грешки. 

"Проблемът с причината за агресията спрямо нас е многопластов. Затруднен е достъпът на пациенти до здравеопазването ни като цяло, и най-вече до Спешна помощ. Причината за това е, че в системата има страшен хаос. Всеки пациент се преценява като спешен и това, за което ние настояваме от години, е да се въведат правила при приемането на спешните повиквания”, обясни от своя страна д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

По думите й отговорът е в новата концепция, която се приема от Министерството на здравеопазването, в която се говори за правила и въвеждането на алгоритми за работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във