Параграф22 Daily

§22 Новини

227 адвокати писаха на ВСС в защита на Лозан Панов

227 адвокати изпратиха до Висшия съдебен съвет (ВСС) подписка (в прикачения файл - б.а.), в която застават зад речта на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по случай 135 години ВКС и настояват за решаване на проблемите, изложени в нея, пише "Правен свят".

Словото на Панов предизвика разнопосочни коментари, като обвиненията срещу него бяха, че речта му е политическа. Във ВСС дори беше пратен сигнал срещу шефа на ВКС, но Етичната комисия на съвета все пак реши преди месец да не извършва проверка, като се мотивира със свободата на словото.

Адвокатите заявяват, че обвиненията срещу Панов са били неоснователни, а Етичната комисия е произвела неприемлив "резултат", като "не пожела да каже ясно, че няма нарушение на Закона и етичните правила от съдия Панов". На следващо място те негодуват и срещу "публично демонстрираната липса на разделение на властите при заседанията на ВСС, вероятно визирайки скандала със смс-а до Бойко Борисов, който той препрати на Панов. В писмото на адвокатите се споменава още за замрялата съдебна реформа, отрицателния доклад на Европейската комисия и липсата на открит дебат за ролята и мястото на прокуратурата".

"ЗАЯВЯВАМЕ, че подкрепяме всяка дума от този текст и считаме, че ако не бъдат взети от държавните институции спешни мерки за решаване на изключително сериозните и системни проблеми, изложени в това послание, то не може да има независимост на съдебната система, върховенство на закона и ефективно правосъдие, а липсата му ощетява всеки български гражданин!

Като страна в процеса, който трябва да осигури правосъдието, не можем повече да мълчим и казваме също като г-н Панов силно и ясно: "Стига вече толкова!", поради което и се подписваме лично под това слово", се казва в писмото, което завършва с речта на Панов от 11 декември м.г.

Подписка в подкрепа на Панов бяха изготвили и съдии от цялата страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във