Параграф22 Daily

§22 Новини

27 избирателни секции в арестите и затворите

Около 1300 са обвиняемите и подсъдимите с активно избирателно право. Секции има във всички 14 затвора. 13 са те в арестите в страната. Две секции ще има и за изолирани или карантинирани заради Covid-19. Едната ще е мобилна – в Старозагорския затвор, а другата – стационарна – в болницата на Затвора в Ловеч.

Както и в свободния живот, затворническите власти са имали проблем със съставянето на изборните комисии, каза пред "Хоризонт" заместник правосъдният министър Николай Проданов: "В края на краищата тя е съставена от наши служители по възможно най-добрия начин". И при други секции се е наложило членове да стават работещи в системата на арестите и затворите, допълни Проданов. Машини за гласуване в затворите и арестите няма да има, застъпници също.

Традиционно в затворите и арести избирателната активност е изключително висока, а изборният ден приключва още в ранния следобед.  „Те са една извадка от цялото ни общество. Каквито са настроенията отвън, такива са настроенията вътре, само че в по-малък мащаб“, коментира в предаването „Преди всички“ отец Николай, който дълги години работи със затворници. „Те биха искали да знаят кой ще ги управлява, когато излязат, какво управление ги чака, цената на хляба, възможността за намиране на работа“, казва още свещеникът.

Изборите нарушават монотонното ежедневие на лишените от свобода, изтъква Даниел Стоянов, председател на Асоциацията за реинтеграция на осъдените лица. Дори хора, които никога преди това не са гласували, зад решетките са активни. Гласуването създава усещане за свобода, макар и за много кратко, казва и психолог, работил с лишени от свобода. 

Броят на недействителните бюлетини в местата за лишаване от свобода е по-нисък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във