Параграф22 Daily

§22 Новини

2,7 млрд. долара струва досега на САЩ борбата с "Ислямска държава"

САЩ са похарчили над 2,7 млрд. долара във войната срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия от началото на бомбардировките през август миналата година, а дневните разходи в момента са средно над 9 млн. долара, съобщиха от Пентагона. Две трети от всекидневните разходи са за военновъздушните сили. Данните дават рядка информация към разходите за специални операции, които се равняват на общо над 200 млн. долара от август 2014 година.

Белият дом обяви, че изпраща още 450 съветници в Ирак и така общият брой на американските военни ще достигне 3 500 души. Бившият главнокомандващ на НАТО генерал Уесли Кларк предупреди, че изпращането на сухопътна мисия ще е контрадпродуктивно: "Няма да победим в този конфликт, ако го американизираме. "Ислямска държава" е повече от терористична организация, те имат завзета територия и задкулисната подкрепа на някои правителства в региона. Така че става дума за геостратегически факти. Ако пратим американски войници да се бият там на земята, ще е огромна възможност за "Ислямска държава" да ги вербува на своя страна".

Междувременно джихадистката групировка заяви, че е взривила два бойни самолета в превзета от нея военновъздушна база близо до либийския град Сирт. Ислямистите пуснаха в социални медии снимки, които според нея показват двата унищожени бойни самолета пред хангар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във