Параграф22 Weekly

§22 Новини

30% от работещите живеят под прага на бедността

Поредна класация нареди България на дъното в Европейския съюз по доходи. Българите получават най-ниските заплати в Европа, но и са с най-ниска производителност на труда. Около 30% от работещите живеят под прага на бедността, показва проучване на фондацията на ЕС, която следи качеството на живот. Данните са за 2012 г.


В България средното годишно възнагражение на работещите е около 6200 евро годишно, което ни гарантира последното място в общността. Сумата включва заплатата на работника и социалните вноски от страна на работодателя. Това може да обясни разликата с данните от националната ни статистика - синдикатите изчислиха, че средната брутна годишна заплата през 2012 г. е била 9191 лв., а според НСИ за последните три месеца на 2012 г. средната заплата е била 789 лв.


Всяко четвърто домакинство у нас живее с под 60% от средния доход в страната. В ЕС това важи за всяко шесто домакинство. 21.5% от жените в ЕС работят за възнаграждение, което е под 60% от средното за страната, докато само 11% от мъжете получават под този праг.


Пред нас по средни годишни доходи са Румъния, Латвия, Литва и Полша. В тях средното годишно възнаграждение е под 10 000 евро. На другия полюс в класацията са Норвегия, Люксембург, Белгия и Дания - там средната заплата на година е около 60 000 евро, или повече от девет пъти повече от това, което получават българите.


Според изследването в годините на кризата между 2009 г. и 2012 г. средното годишно заплащане у нас се е увеличило с 8.4%. За сравнение в Гърция средната заплата е намаляла с 3.4%. Минималните заплати в ЕС също варират - в Румъния е 122.7 евро, а в Люксембург - 1788 евро.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във