Параграф22 Daily

§22 Новини

32 деца от образователен център в Търговище се запознаха с професията на полицая

На открита площадка в парка „Борово око“ служители на РУ-Търговище и на областната дирекция на МВР представиха пред деца от първи и втори клас от образователен център „Усмивки“ своята професия. Проявата бе посветена на професионалния празник на служителите на МВР-5 юли.

Пред малчуганите служебното полицейско куче Арт, водено от своя водач Диян Колев – ст. полицай в районното управление, демонстрира уменията си за откриване на наркотично вещество, укрито в автомобил. След това на децата бе дадена възможност да си изберат в кой от няколкото наредени сандъци, имитиращи куфари, да бъде укрито количество наркотик. Под възторжените им възгласи Арт се справи успешно и с тази задача и заслужено бе изпратен от тях с аплодисменти.

Голям интерес сред малките възпитаници на образователния център предизвика изземването на следи от ръце чрез използване на специални химически средства, демонстрирано им от експерта в сектор „НТЛ“ на областната дирекция Георги Гюрюшев. Децата не скриха възторга си, че получиха възможност на живо да се запознаят с подобни професионални действия, които досега са виждали само във филмите.

С голям интерес те посрещнаха представянето на служебния полицейски автомобил и на някои атрибути, използвани от служителите на реда при изпълнение на служебните им задължения – стоп-палка, шлем, противокуршумна жилетка, предпазна каска, светлоотразителна жилетка, белезници. Началникът на група „Охрана на обществения ред“ в РУ-Търговище Димитър Боянов, командирът на отделение Анатолий Малчев и мл. полицейският инспектор в същата група Галина Георгиева им разказаха за основните моменти от денонощната работа на униформените служители. Бе демонстрирано как се получава сигнал за инцидент в реално време посредством радиостанция, с каквато са оборудвани полицейските автомобили.  Почти всички от децата се снимаха с палката, каската и жилетката, и спонтанно  споделиха желанието си и те да станат полицаи, като пораснат. А едно от тях за малко влезе в ролята на задържан от полицията, чрез което на децата бе обяснено какви са правилата, които служителите на реда стриктно спазват при извършване на действия по задържане.

В края на откритото занятие малчуганите поздравиха полицейските служители с емоционално изпълнена песен. Управителят на образователен център „Усмивки“ Светлана Храброва благодари за ползотворната съвместна работа, тъй като това не е първата среща на възпитаниците на центъра със служители на областната дирекция. „Изразяваме своята благодарност за интересния урок на открито, проведен от вашите служители. У нас ще останат незабравими спомени от срещата ни с представители на любимата детска професия. Благодарим за емоциите и вълнението, които ни дадохте!“ – е записано във връчения от нея благодарствен адрес, адресиран до директора на областната дирекция ст. комисар Николай Ненков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във