Параграф22 Daily

§22 Новини

32 служители на частна военна компания са били задържани в санаториум край Минск

Правоохранителните органи на Република Беларус са задържали 32 човека край столицата на страната Минск в сряда вечерта. Всички арестувани са служители на чуждестранна частна военна компания (ЧВК), предаде белоруската информационна агенция БЕЛТА. От своя страна порталът tut.by съобщи, че пресслужбата на беларуския КГБ не е достъпна за коментар. Случаят не е коментиран и от Следственият комитет на Беларус, и от Министерството на вътрешните работи на страната.

По време на посещението си миналата седмица в 103-та аеромобилна бригада, дислоцирана във Витебск, президентът на Беларус Александър Лукашенко посочи възможността за дестабилизиране на ситуацията в Беларус с участието на външни сили като отбеляза, че властите трябва да вземат предвид международния опит в създаването на контролиран хаос в отделни държави с участието на професионални военни от частни чуждестранни компании.

Лукашенко отбелязъл още, че в съвременния свят войните започват с улични протести и демонстрации към които „водят“ инфилтрирани служители на ЧВК, които печелят пари от провокации в определени държави.

По-късно стана ясно, че гражданите на Руската федерация, задържани в Беларус, са служители на "частната военна компания на Вагнер", съобщава агенция БЕЛТА, позовавайки се на републиканските правоохранителни органи. Според агенцията в сряда вечер в санаториум край Минск са задържани 32 души, които БЕЛТА нарича служители на частна военна компания.

Друго лице е задържано в южната част на Беларус, се казва в изданието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във