Параграф22 Daily

§22 Новини

33 млн. лева бонуси в НАП. Как мафията плащаше на слугите си

БОЕЦ публикува получената по ЗДОИ информация за рекордните почти 32 милиона лева бонуси раздадени в НАП за 2021г. и отказа на изпълнителни директор, Румен Спецов да огласи своите бонуси.

Съществува специална наредба за допълнителното материално стимулиране в НАП, според която редови инспектор може да получи до една своя брутна месечна заплата като бонус за добри резултати. Което е съвсем нормално с оглед създаване на заинтересованост от резултати на редовите служители и борба с корупцията.

Да, но бонуси получават и административните служители, включително чистачките и шофьорите, нямащи нищо общо с мисията на НАП за ефективно събиране на данъци. Нещо повече, този регламент изглежда не важи за данъчните шефове – бонусът за Румен Спецов трябва да се определи от Министъра на финансите, а той от своя страна на своите заместници. Средно всеки служител в НАП е получил през 2021г. по една пенсия всеки месец, като допълнителен ‘бонус’ към заплатата си. Само в централното управление са раздадени над 10 000 000 лв бонуси.

До преди години текстът на наредбата даваше възможност за ДМС в размер до 10 брутни заплати средно месечно. Едва ли някой редови инспектор е получил подобна сума, но беше съвсем възможно с два тримесечни бонуса главният данъчен директор и приближените му да закупуват апартаменти.

Като добавим и допълнителните възможностите за кариерно развитие – съпругата на един от директорите одитираше Лукойл, друг стана депутат от ДПС, трети е настоящия председател на КФН, четвърти стана депутат от ГЕРБ, както и безграничните възможности за смачкване на неудобните.

Става ясно защо бонусите на данъчните директори представляват една дълбоко крита мръсна тайна. Заплатена с нашите пари. Така мафията плащаше през годините на марионетките си за извършените от тях „услуги“. Жалко, че в тази практика ПРОМЯНА НЯМА. И въпреки стотиците милиони раздадени бонуси през последните десетина година, БОЕЦ разкрихме 16 МИЛИАРДА НЕСЪБРАНО ДДС по влезли в сила рввизионни актове. То май част от бонусите са били точно за това…

Битката продължава!

Facebook logo
Бъдете с нас и във