Параграф22 Daily

§22 Новини

378 080 паунда задържаха митничари на Капитан Андреево

На ГКПП - Капитан Андреево, при извършена митническа проверка в товарен камион, управляван от 40-годишен турски гражданин, са били открити недекларирани общо 378 080 паунда, чиято българска равностойност е около 858 919 лева. За случая веднага е била уведомена Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград, под чийто надзор е образувано бързо производство по чл. 251 ал. 1 от Наказателния кодекс. Незабавно са започнали действия по разследването под наблюдението на дежурен прокурор.

Чуждестранната валута е била установена на две места на товарния автомобил. В калъфите на седалките митническите служители открили 91 000 паунда, а в арматурното табло на камиона намерили още 287 080 паунда. Повечето банкнотите са с номинал от 10 и 20 паунда. Водачът на товарния камион е пътувал от Великобритания за Турция. Това е най-голямото количество недекларирана валута, открита на ГКПП - Капитан Андреево за последните пет години.

Бързото производство е образувано за това, че на 23 март 2021 г. на ГКПП - Капитан Андреево при излизане от Република България за Република Турция са нарушени разпоредбите на валутния закон, относно декларирането и износа на валутни ценности, като предметът на престъплението е в особено големи размери. 40 - годишният водач на автомобила е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. Предстои да бъде привлечен като обвиняем по чл. 251 ал. 1 от Наказателния кодекс и задържан за срок от 72 часа с постановление на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград.

В момента се извършват действия по разследването под надзора на прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във