Параграф22 Daily

§22 Новини

40 дни арест спрямо турски гражданин, издирван с червена бюлетина на Интерпол

Окръжна прокуратура-Хасково внесе искане в съда за вземане на временна мярка за задържане за срок до 40 дни спрямо турския гражданин Д.Д., на 61 г., обявен за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина по искане на Републиканската прокуратура на Турция. гр. Истанбул.

Д.Д. е бил задържан на 14 февруари 2020  г. в гр. Хасково, като му е бил наложен арест до 72 часа с постановление на прокурор от ВКП. Според пристигналите документи, преведени на български език в този срок,  е установено, че Д.Д. се издирва чрез Интерпол във връзка с изпълнение на присъда, постановена през юли 2013 г. от Висш наказателен съд в гр. Истанбул, за трафик на наркотични вещества, по която му е наложено наказание от 23 години, 5 месеца и 7 дни „лишаване от свобода“, с остатък за изтърпяване от 19 години, 3 месеца и 16 дни „лишаване от свобода“. Посочено е, че престъплението е извършено на 12 декември 2007 г. и 13 декември 2007 г., в гр. Истанбул.

Издадената национална заповед за задържане на Д.Д. от Републиканската прокуратура на Турция, гр. Истанбул, е от 14 януари 2016 г.

Исканата мярка за „временно задържане“ е за срок до 40 дни, като през това време съдебните власти в Република Турция следва да изпратят молбата за екстрадиция на Д.Д.., след което ще се пристъпи към същинското съдебно производство по искането за предаването му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във