Параграф22 Daily

§22 Новини

"40 млн. евро загуба". Чешки сенатор сезира прокуратурата за продажбата на "ТЕЦ Варна"

Член на Сената на парламента на Чехия подаде сигнал до Софийската градска прокуратура с данни за „общи стопански престъпления“ на продавача и купувача на „ТЕЦ Варна“, съобщи „Антикорупционен фонд“. Лукаш Вегентнехт е описал сделката на чешката държавна енергийна компания „ЧЕЗ груп“, която в края на 2017 г. продава „ТЕЦ Варна“ на фирмата на бившия транспортен министър в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов. Според Вегентнехт – на много по-ниска цена от реалната. „Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на „ТЕЦ Варна“ носи на чешкия данъкоплатец (ЧЕЗ е държавна компания) финансова загуба от около 1 милиард чешки крони (40 млн. евро – б.р.)“, казва сенаторът в позиция до Свободна Европа.

ЧЕЗ купува „ТЕЦ Варна“ през 2006 г. за 206 млн. евро, а го продава през 2017 г. за 48,5 млн. евро на „Сигда“, по това време собственост на децата на Папазов. Днес 70% от „ТЕЦ Варна“ вече са официално собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.„Ръководството на ЧЕЗ обясни ниската продажна цена на „ТЕЦ Варна“ с ниската ефективност на ТЕЦ-а. Но пък ние откриваме много документи, които говорят за обратното. Искаме да проверим как стоят нещата от българска страна“, коментира чешкият сенатор.

Заради несъответствие с екологични изисквания на ЕС, „ТЕЦ Варна“ затваря на 1 януари 2015 г. Новият собственик обаче заварва по сметките на дружеството 43 млн. лева. След преоценка на активите дружеството излиза на печалба от 60 млн. лв. за 2017 г., а "Сигда" си осигурява дивидент от 30 млн. лв. Централата минава на газ и за първите две години получава от държавата над 50 млн. лева за осигуряване на студен резерв, т.е. да не работи, но да бъде в готовност да произвежда ток при нужда.

Тези числа дават основание на Лукаш Вегентнехт да твърди, че ЧЕЗ са продали много по-евтино централата на български политически фигури.„Ние изпратихме официални сигнали до прокуратурата и в Прага, и в София. Според нас конкретни лица са нарушили закона, като не са изпълнили задълженията си и така са довели до финансовата загуба“, каза още той. Очакването му е „финансовата загуба за чешките данъкоплатци да бъде възстановена от тези, които са я причинили“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във