Параграф22 Daily

§22 Новини

40 стотинки струвала националната ни сигурност, изчисли Велизар Енчев

Независимият депутат Велизар Енчев ще внесе във Военната прокуратура шифрограми, на които се виждат имената на чужди граждани, които са сътрудничили на българското разузнаване. Това е нарушение на закона, заяви Енчев пред Нова телевизия.Преди дни Енчев поиска закриване на Комисията по досиетата.

От тези шифрограми се вижда, че е нарушен законът за държавната тайна, тъй като Комисията по досиетата не си е свършила работата, добави Енчев. Според него, комисията си позволява да дава оценки за всеки, работил в разузнаването.

"Работил съм в отдела срещу бивши социалистически страни, това е отделът за Югославия, Албания, Румъния и Китай. Работихме в Югославия срещу югославския комунизъм и срещу македонизма", заяви Енчев и разказа, че в читалнята на комисията всеки човек може да поиска информация за секретно дело, което да му се копира на диск, струващ 40 стотинки.

"Националната сигурност на България струва 40 стотинки", подчерта депутатът. Енчев е категоричен, че всичките нарушения на комисията трябва да се разследват от прокуратурата и настоя тя да бъде закрита заради тези престъпления.

Комисията по досиетата е изразходвала над 30 млн. лева за 9-те години на съществуването си. Според Велизар Енчев правомощията на Комисията по досиетата могат да се осъществяват от НРС, ДАНС и Служба "Военна информация".

Facebook logo
Бъдете с нас и във