Параграф22 Daily

§22 Новини

40 съдии подкрепиха Нели Куцкова за шеф на САС

Повече от половината магистрати от Софийския апелативен съд (САС) са изразили твърдата си подкрепа за кандидатурата на Нели Куцкова за председател на САС. В становище до Висшия съдебен съвет (ВСС) 40 съдии (от общо 58) изразяват увереността си, че съдия Куцкова е доказала своя висок професионализъм, принципност, почтеност и безупречен морал и има необходимия капацитет, за да оглави САС, пише "Правен свят".

В четвъртък ВСС ще направи трети опит да избере административен ръководител на апелативния съд в столицата. Кандидат е само съдия Нели Куцкова. При първия опит се яви само Веселин Пенгезов, но ВСС не го избра, тъй като срещу него има обвинение. Във втората процедура участваха Пенгезов и зам.-шефът на САС Стефан Гроздев, но избор отново нямаше. Според запознати сегашната процедура ще покаже дали ВСС е способен да извършва една от основните си функции – кадровата. Ако не избере председател на САС, това означава да го обрече за още неопределено време без титуляр, което е недопустимо за третия по големина съд в страната, коментират юристи.

В становището си до ВСС съдиите наблягат на "отличната професионална подготовка, стабилност на знанията и опита, които са оценени недвусмислено с възможно най-високата оценка" именно от съвета при приемането на атестацията на съдия Куцкова. "През всички години на работа е доказала, че се ръководи от вътрешното си убеждение, което е основано на върховенството на закона, опирайки се на основните права и свободи в демократичното общество, като по този начин е допринесла за повишаване общественото доверие в правосъдието", изтъкват още магистратите.

Те напомнят, че съдия Куцкова има дълъг опит като административен ръководител, което, според практиката на ВСС, е преимущество.

"Като административен ръководител тя ясно показа възможността да мотивира колегите си, да им създава условия за работа и нужното спокойствие, както и да осигури на гражданите получаване на качествени услуги, свързани с правосъдието, при ясни правила. Въведе множество добри практики, които са възприети и от други административни ръководители. Тя има капацитета и уменията да създава екип и да осигури работа в екип, както на всички колеги на съответните нива, така и на служителите, с цел гарантиране доброто обслужване и достъпна информация по отношение движение на делата. Създава и добра организация на работа между деловодители, секретари и съдии", се казва още в становището на съдиите.

Магистратите отбелязват и няколко момента от концепцията на съдия Куцкова, които, според тях, ще бъдат много полезни. "Практиките, които са предвидени за подобряване на работата на съдиите, чрез професионалните им обучения, за по-добра специализация и по-висока степен на образованост, общото обсъждане на актуални правни проблеми, считаме, че са от значение за повишаване качеството на правораздаването в съда", изтъкват съдиите.

В становището си Етичната комисия на ВСС казва, че съдия Куцкова е изключително компетентен и квалифициран магистрат, ползва се с голямо уважение и авторитет не само сред съдиите от САС, но и сред колегите й от съдилищата в Софийския съдебен район. "Изключително етична, толерантна и коректна, открита за изслушване и възприемане на нови и различни аргументи, мнения и гледни точки. Притежава висока степен на нравственост, почтеност и морал", пише още Етичната комисия.

При проверка комисията е установила сигнали само в ИВСС. Те са общо пет, като само по един от тях се чака произнасяне на инспектор. Не става ясно за какво е проверката. По други три не са установени нарушения. А по последния ИВСС е дал препоръка на съдебния състав да дисциплинира поведението на вещите лица, които по всяка вероятност бавят делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във