Параграф22 Daily

§22 Новини

400 дружества точат социалните системи само в София, алармира КТ "Подкрепа"

Идеята, че работниците ще спрат да си взимат болнични, защото няма да им се плаща първият ден, по малоумие е равна на идеята да започнем да удържаме по 20% от средствата от всички обществени поръчки, за да спрат работодателите да крадат и да корумпират политиците. Това заяви пред БНР президентът на КТ "Подкрепа" и член на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов. Той е категоричен, че идеята е в състояние да разтресе държавата и като цяло е глупава. По негови думи е логично болничният да се плаща от осигурителната система, тъй като всички плащаме осигурителни вноски за временна нетрудоспособност.

Някой се е разбрал с някого на четири очи нещо, на гърба на всички останали, и то е хвърлено на масата, за да може някой да покаже какъв е мъж, възмутен е Манолов от предложението. Според него за някои хора точенето на социалните системи у нас се е превърнало в много приличен бизнес. Имало субекти, занимаващи се само с това, по негови думи. Той обясни, че има регистрирани дружества, в които обикновено са назначени възрастни хора, които се занимават само с отчитане на болнични листове - въпреки че не внасят никакви осигурителни вноски, теглят средства от системата.

По негови думи само в столицата на органите на властта и на прокуратурата са предадени данни за над 400 подобни дружества. От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното вчера предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във