Параграф22 Daily

§22 Новини

45 кг сребърни изделия задържаха митнически служители при два отделни случая

45 кг сребърни изделия задържаха митнически служители при два отделни случая в края на миналата седмица. На МП Капитан Андреево митническите служители откриват 12.583 кг сребърни накити в кабината на товарен автомобил, а на МП Калотина в друг товарен автомобил дежурните митнически инспектори установяват други 32.346 кг сребърни изделия. И в двата случая превозните средства идват от Турция, а освен недекларираните благородни метали са открити и други нелегални стоки.

По случаите са образувани дознания под ръководството на окръжните прокуратури в София и в Хасково.

Около 22.30 ч., на 24 март 2022 г., на МП Калотина, на изход от страната, пристигнала товарна композиция, състояща се от влекач с ремарке, със сръбски регистрационен номер. Превозното средство, управлявано от сръбски гражданин с инициали З.З., е отклонено за щателна митническа проверка. В присъствието на водача е извършено претърсване и изземване, като е установено, че без знанието и разрешението на митниците чуждестранният гражданин е направил опит да пренесе през границата на страната стоки за търговски цели в големи размери.

Митническите служители са открили 32.346 кг сребърни изделия, както и още 1639 броя артикули с изображения на търговски марки - 442 чифта маратонки, 48 дълги спортни комплекти, 157 дънки, 15 къси панталони, 741 тениски, 35 якета и 201 парфюма.  По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница София и под надзора на Окръжна прокуратура – София за извършено престъпление по НК. Водачът на товарната композиция е привлечен в качеството му на обвиняем. По искане на Окръжна прокуратура – София съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо З.З.

Откритото на МП Калотина количество от над 32.3 кг. е близко до рекордното количество за 2021 г. – 33.9 кг., когато на МП Малко Търново митническите служители намират сребърни изделия, предназначени за преработка и укрити в румънски автомобил, пътуващ към Турция.

Разследването по делото продължава.

При втория случай, на Капитан Андреево пристига влекач с полуремарке с турска регистрация, превозващ стока от Турция за Белгия. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която във фабрични кухини в шофьорската кабина са открити 18 прозрачни полиетиленови пакета, съдържащи изделия от бял и жълт метал. Според направената от вещото лице експертиза накитите с общо тегло 12.583 кг са от сребро на стойност 75 498 лева.

В хода на проверката са открити и 240 кутии цигари без български акцизен бандерол. Контрабандно пренасяните сребърни накити и цигари са задържани.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. Спрямо водача М.Т., на 50 г., турски гражданин е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура – Хасково.

През миналата година са задържани близо 133 кг сребро и сребърни изделия, което се доближава до установените количества през предходните четири години взети заедно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във