Параграф22 Daily

§22 Новини

450 л. течен метаамфетамин - за 11 милиона лева, задържаха на Летище София

450 литра течен метаамфетамин  задържаха митнически служители в карго пратка на Летище София. Цената на дрогата е 11 милиона лева. На 28 октомври тази година на терминал 2 пристига карго товар от Мексико. При направената проверка от служители на агенция "Митници" е установено наличие на 450 литра течен метамфетамин.

Наркотикът е бил скрит в бутилки от екстракт на ванилия, съобщи Стефан Бакалов, началник отдел борба с наркотрафика към Агенция "Митници". Той допълни, че заловеното количество е рекордно за страната. Стойността на дрогата възлиза на около 11 милиона лева, като на черния пазар може да достигне и до 40 милиона.

Задържан е получателят на голямата пратка течен метаамфетамин от Летище "София". Това съобщи пък на брифинг днес апелативният прокурор на София Радослав Димов. Името му към момента е следствена тайна.

Обвинението е за незаконен пренос на наркотици през граница. При доказване на вината задържаният ще лежи в затвора от 10 до 15 години и ще бъде глобен с от 100 000 до 200 000 лв. Димов уточни, че метаафетаминът е наркотично вещество от групата на стимулантите. Основните му производители са Мексико, Иран, Белгия, Холандия, Чехия и Полша. По думите му задържаното количество е за 11 млн. лв., а на черния пазар цената му може да стигне 35-40 млн. лв.

Количеството на течния метаамфетамин е било 450 литра. Установен е бил не по сигнал, а при проверка. "Служители на отдел „Борба с наркотрафика“ са селектирали карго пратка, пристигаща от Мексико, с два вида съдържание на товара. При извършените тестове са намерени 450 бутилки екстракт от ванилия, като са открити 450 литра течен метаамфетамин", поясни апелативният прокурор на София. По думите му има само един по-фрапантен случай от този. Той е отпреди половин година, когато в Австралия е било задържано количество от 540 литра.

Образувано е досъдебно производство. Били са претърсени няколко адреса и иззети няколко лаптопа и телефона. Течният метаафметамин ще бъде унищожен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във