Параграф22 Daily

§22 Новини

Правителството уволни съпруга на Ирина Бокова от ЕБВР

Правителството е сменило българския представител в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие. Това е станало по време на редовното заседание в сряда, но информацията става известна едва днес, когато на сайта на МС беше публикувана стенограмата.

Предложението за смяната на Калин Митрев със Стефка Славчева е на финансовия министър Владислав Горанов. Премиерът Бойко Борисов одобрява кандидатурата на Славчева с думите: "Точно преди да я направят вицепрезидент на банката беше уволнена, а тя е кадърна, позната е в банкерските среди. Така, че не правим политическо уволнение, а връщаме човека, който си работеше там".

Кабинетът "Орешарски" освободи Стефка Славчева като директор за България, Полша и Албания в ЕБВР през април тази година. Първото назначение на Славчева е от 1 февруари 2010 г., когато е предложена от тогавашния вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Преди четири години Стефка Славчева отново сменя Калин Митрев, който за втори път е освободен от правителство с премиер Бойко Борисов.

Банкерът Калин Митрев, който е съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова, дълги години е бил представител на България в банката. За първи път той отива в ЕБВР през 1996 г., но година по-късно е освободен от правителството на Иван Костов. През 2002 г. Митрев поема поста за втори път. По-късно мандатът му е продължен

Facebook logo
Бъдете с нас и във