Параграф22 Daily

§22 Новини

Стартира националното пълномащабно учение „Защита 2014”

Националното пълномащабно учение „Защита 2014” започна  със сигнал за силна сеизмична активност, при която на територията на АЕЦ „Козлодуй” възниква обща аварийна обстановка. Още в началото на командно-щабната тренировка бяха оповестени всички ангажирани министерства, ведомства и органите на местната власт за въвеждането на националния план за защита при бедствия в частта му, свързана с външния авариен план на атомната ни централа.

В рамките на симулацията главният секретар на МВР Светлозар Лазаров се запозна с обстановката и прие докладите за първоначалните мерки за овладяване на ситуацията на участниците в националния щаб. Той информира политическото ръководство на вътрешното министерство за действията по защита на населението и пое оперативното ръководство на силите и средствата на единната спасителна система. На заседанието присъстваха заместник-министър Филип Гунев, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” инж. Николай Николов и зам. председателят на АЯР Алексей Алексиев.

Паралелно с щабното проиграване започна и полева тренировка на територията на област Монтана. Край село Ковачица служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” разгърнаха учебен контролно-пропускателен пункт за евакуация на хората, намиращи се в 30-километровата зона около атомната централа. В близките населени места бе направена тренировка на националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия, като се излъчиха сигналите за тревога и за край на тревогата, придружени от допълнителна гласова информация.
Сценарият продължи с информиране за възникналата аварийна ситуация на Международната агенция за атомна енергия, ЕС, съседните ни държави и страните с двустранни споразумения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във