Параграф22 Daily

§22 Новини

Проблемите в комуникацията между съдиите и ръководството на СГС се появиха с назначаването на Владимира Янева

Проблемите в комуникацията между съдиите и ръководството на СГС се появиха с назначаването на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд, заяви съдия Атанас Атанасов по време на извънредно заседание във Висшия съдебен съвет.

На 10 декември 2014 г. ескалира недоволство срещу ръководството на СГС с председател Владимира Янева и нейните заместнички Богдана Желявска и Петя Крънчева. Тогава 40 съдии от СГС и СРС излязоха с писмо, в което поискаха оставката на ръководството на съда. Писмото на 40-те съдии, беше подкрепено от 30 адвокати, от Съюза на съдиите и от съдии от Софийския апелативен съд. Освен това исканията им бяха подкрепени с писмо от 7 европейски посланици. В него те се обръщат към ВСС с искане да бъдат чути исканията на съдиите от СГС. Повод за избухването на скандала стана разпределението на делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка и казусът "Белведере". Атанасов изясни, че през 2009 г., съдиите отново са изпратили писмо, в което са съобщили за проблеми в системата за случайно разпределение на делата по отношение на равномерното разпределение на делата, тяхната натовареност и това, че делата с определен обществен интерес се гледат от определени съдии. Съдия Атанасов поясни, че на компютъра, на който е инсталирана системата, използва най-ниската и първоначална версия на програмата.

На 17 декември членовете на ВСС изслушаха ръководството на СГС по отношение на нарушенията в случайното разпределение на делата и заради липсата на минимална сигурност на компютрите и мрежовите системи. Други причини, които бяха посочени от него касаят трафика на разпределението на графика на съдиите, попълването на въззивните състави и други.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във