Параграф22 Daily

§22 Новини

Два документа за склад "Ориент" объркаха институциите

Без охрана е тази сутрин районът на разрушена сграда от Тютюневите складове зад автогара Юг. На този етап няма напрежение около разрушения склад. Няма багери, нито полиция, а улицата е отворена за движение.

Има два документа, издадени за разрушената сграда от Тютюневите складове на ул. "Одрин" 8, потвърди пред Радио Пловдив главният архитект на града Румен Русев. Имаме разминаване в това, което се представя официално пред нас от собствениците, и това, което всъщност е било издадено. Нещата вървят към груба манипулация, но ще се въздържа от точни квалификации, каза архитект Русев.

Действията по разрушаването вече са прекратени и предстои комисия от различни институции да реши какво ще случи и дали ще има евентуално възстановяване или укрепване.

Архитект Русев заяви, че има издадено разрешение за строеж, обаче липсва обяснение защо не се издадени предписания или указания към собствениците на имота. По думите му теоретично и на практика обектът, който е част от групов паметник на културата, може да да бъде възстановен.

Архитект. Жана Джугаланова от Националния институт за недвижимо културно наследство обясни, че има два документа, но само едниният от тях е от националния документален архив. Той носи датата 9 август 2010 г. и в него изрично пише, че склад "Ориент" не е самостоятелен културен паметник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във