Параграф22 Daily

§22 Новини

Изложба представя в Русе спасени от митницата ценни предмети

Изложбата "Луксът на XIX век" бе открита днес в Русенския исторически музей. Тя включва част от експозицията "Дарени и спасени съкровища" на музея в Бургас, съобщи директорът на културната институция в Русе проф. Николай Ненов, пише БТА.

В колекцията могат да се видят часовници, сервизи, кутии за бижута, скулптури от бронз и порцелан.

Образците са задържани и конфискувани от митницата в Бургас при два различни опита за нелегален трафик на културни ценности през територията на България.
Постъпилата през 1996 г. "френска колекция" включва 13 настолни часовника, 32 вази и 11 свещника към тях, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар. Предметите са датирани от края на 18 век и началото на 19 век.

През 2000 г. е задържана от митницата и постъпва в музея т.нар. "румънска колекция" от предмети на декоративното и приложно изкуство. Тя съдържа картини, рамки за картини, огледала, ракла с резбована украса и сервизи. Изложените експонати са произведени в ателиета на Австроунгарската империя и на Италия и са част от интериора на европейските домове от началото на 20 век.

Проф. Ненов обясни, че музеите в Бургас и Русе са избрали заедно темата "Луксът на ХIХ век". По този начин бургаската колекция от конфискувани предмети се включва в мобилна изложба и достига до разнообразна публика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във