Параграф22 Daily

§22 Новини

5 години затвор поиска прокуратурата по аферата "Батко и братко"

Пет години затвор поиска прокуратурата за бившия изпълнителен директор на Пътния фонд Веселин Георгиев. 7 години след скандала, процесът добил известност като "Батко и братко" най-накрая е пред привършване.

В пледоарията си прокурор Ваня Илиева посочи, че по принцип около 7 години е размерът, който при превес на отегчаващите вината обстоятелства би поискала в една друга ситуация. Две години обаче тя намалява като компенсация за забавено правосъдие. Прокурорът се позова на чл. 6 от Европейската конвенция за защита правата на човека.

"Или трябва да има определено намаляване на наказанието, или впоследствие може да се поиска и съответно присъди парично обезщетение по този въпрос. Заради това предварително поисках намаляване на наказанието точно за такова компенсация", посочи Ваня Илиева.

Според обвинението в нарушение на Закона за обществените поръчки през 2006 и 2007 година Веселин Георгиев, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. От това са настъпили значителни вредни последици за държавата.

Защитата на Веселин Георгиев поиска от съда оправдателна присъда. "Невинен съм, моля да постановите справедливо решение", заяви и самият Георгиев.

Присъдата ще бъде произнесена на 30 април.

Facebook logo
Бъдете с нас и във