Параграф22 Daily

§22 Новини

50 000 детонатори изчезнали от завод "Миджур", може да са пласирани на черно

Кражба е била извършена в завода за боеприпаси край Горни Лом, където в началото на октомври експлозия уби 15 души, информира Нова телевизия. Въпреки охраната, която пази обекта заради продължаващото разследване на инцидента, от „Миджур” са изчезнали хиляди детонатори. Има и задържан - бивш работник в предприятието Светлин Славчев, който е криминално проявен. От завода липсват 50 хиляди детонатора. Те са били съхранявани на около два километра от взривения цех. Съдържат цветни метали – мед и месинг.

„Постепенно са ги изнасяли. Може и някой друг да е вземал от тях. Категорично не може да се каже, това ще установи дознанието”, заяви адвокатът Цветан Тодоров.

Кражбата на устройствата, макар и обезопасени, поставя под сериозен въпрос сигурността в оръжейния завод. В завод Миджур все още има пълни складове с взривни вещества. Проверка показа, че полицията пази само пред входа. Отделно, ограничен периметър се охранява от частна фирма. Общата площ на завода е 400 декара.

 "Забранено ни е да влизаме. Ако вътре влезе някой, не можем да го видим. Преди имаше камери, но след като гръмна заводът, те не работят", заяви пък охранител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във