Параграф22 Daily

§22 Новини

5000 лв. е глобата за ползване на пътищата извън предназначението им

До 5000 лева е глобата за ползване на пътищата извън предназначението им, посочиха от АПИ в отговор на запитване от Дарик във връзка със слушателски сигнал за пасящ бик в кръговото кръстовище на Ломско шосе и столичния околовръстен път.

Член 26 от Закона за пътищата категорично забранява пашата на добитък в обхвата на пътищата и заловените нарушители се санкционират с глоба до 500 лева, а за дейности, застрашаващи безопасността на движението, или използване на пътищата извън тяхното предназначение, глобата е до 5000 лева, като санкциите се налагат от МВР.

От Пътната агенция призоваха шофьорите да подават сигналите си на тел. 112 или в Ситуационния център на АПИ на тел. 0700 130 20, за да може животното веднага да бъде изведено и да не създава предпоставки за пътни инциденти, а стопаните на животни да бъдат по-отговорни, тъй като оставянето им край пътя без надзор застрашава пътуването на всички граждани.

За следващата седмица е планирано окосяване на избуялата от дъждовете трева на пътния възел на Ломско шосе и Околовръстния път, уточниха още от АПИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във