Параграф22 Daily

§22 Новини

Лозан Панов поиска да се ограничат правомощията на главния прокурор

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов нарече "навременни" президентските консултации около процедурата за избор на нов главен прокурор. По време на разговора си с президента на "Дондуков" 2 Панов за пореден път е поставил въпроса за промени в конституцията, които да ограничат правомощията на обвинител номер едно. 

Срещата с председателя на Върховния касационен съд е втората по ред от серията консултации, които президентът Румен Радев започна във връзка с предстоящия избор на нов главен прокурор. Вчера той разговаря и със Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари догодина. Цацаров определи тези президентски консултации като прибързани, защото имало още достатъчно време до законовия срок за откриване на процедурата за негов приемник. Той коментира и идеите на председателя на БСП Корнелия Нинова за ограничаване на правомощията на главния прокурор преди избора, и каза, заявявайки, че е получил уверенията на държавния глава, че той не е съгласен с тази теза.

Днес обаче Лозан Панов, който за втори път поставя въпроса пред Радев, мотивира настояването си с опасността - при такива правомощия и следващият обвинител номер едно може да злоупотребява политически с тях. 

Обществото трябва да получи гаранции и да бъде убедено в прозрачността на процедурата и спазването на критериите при избора на новия главен прокурор и в неговата независимост. Това е заявил държавният глава Румен Радев по време на срещата си с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

По време на срещата е отбелязано, че доверието на обществото към правосъдието зависи не само от органите на съдебната власт, но и от усилията на другите институции, имащи отношение към правосъдната система. Обсъдени са били правомощията и отговорността на "тримата големи" в съдебната власт, ходът на правосъдната реформа, независимостта на съдебната система и ефективността на Механизма за сътрудничество и проверка.

Утре президентът Румен Радев ще проведе две срещи - с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова. Предстоят такива и с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, както и с други представители на изпълнителната власт и неправителствени организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във