Параграф22 Daily

§22 Новини

Предотвратен е терористичен акт в Пловдив

Терористичен акт е осуетен в Пловдив. Спецслужбите са задържали преди два дни непълнолетен младеж от града на тепетата.

За предотвратения инцидент потвърдиха пред Дарик от държавното обвинение. Оттам обаче отказват повече подробности. Такива ще бъдат съобщени в 13 часа на брифинг по случая.

До момента е ясно, че има установен предполагаем извършител, който е на 16 години и е ученик в една от елитните пловдивски гимназии. Снощи съдът в Пловдив е разгледал искане за вземане на мярка за неотклонение на момчето. По информация на Дарик той не е оставен в ареста. Мярката, определена от специализирания съд е надзор на член на комисията за борба с противообщественаите прояви.

Задържаният пловдивски младеж смятал да осъществи самоубийствен атентат като взриви самоделна бомба.  Момчето направило саморъчно взривно устройство, което да нанесе поражения във възможно най-голям периметър.

Терористичният акт, който радикализираният младеж подготвял, е трябвало да бъде извършен преди дни. Близки на ученика обаче, които забелязали странното му държание в последно време, уведомили органите на реда и така се стигнало до задържането на младежа.

Спецслужбите на България работят по установяването и достигането до ислямистката групировка, под чието влияние е попаднал младежът.

По случая се води досъдебно производство за тероризъм.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във