Параграф22 Daily

§22 Новини

Проблемът с киберсигурността у нас е хроничен

Хакерската атака срещу Националната агенция за приходите измести фокуса на обществото от хроничните проблеми на публичните системи и бази данни у нас. Това каза д-р Георги Шарков, ръководител на Лабораторията по киберсигурност към "София Тех Парк", в предаването „Бизнес старт“. Проблем у нас е, че не спазваме достатъчно известни и добри препоръки при разработване на системите, внедряването и поддържането им, посочи Шарков. Също така пропуски има и по отношение на организацията, процесите, хората, квалификацията и разбирането. „Живеем в пространство без граници. Важно е системите, информацията и хората, които работят с тях, да имат минимална стабилна база и непрекъснато да се развиват“, добави той.

Според госта основните слабости на системите у нас са, че те са създавани доста отдавна по стандарти и изисквания за времето си. Начинът, по които се поддържат и експлоатират, води до немалка част от проблемите им, добави експертът. „Трябва да се поставят достатъчно високи изисквания към разработването на самите системи и внедряването им, към тяхната поддръжка. Необходими са периодични одити, които да показват, че това се прави, като се съчетаят с технически тестове за сигурността“.

Според Шарков отговорността за теча на данни от НАП донякъде е споделена, тъй като хакерът е изпратил линкове с пароли за достъп до данните на потребителите на медиите, които от своя страна са разпространили информацията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във