Параграф22 Daily

§22 Новини

Емануил Йорданов: Ще има все по-тясна връзка между КПКОНПИ и Прокуратурата, изборът на ръководителите им гони една и съща цел

Ще има все по-тясна връзка между КПКОНПИ и Прокуратурата, защото изборът на ръководителите им гони една и съща цел. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ адвокат Емануил Йорданов, министър на вътрешните работи в периода 1999-2001 г. Според него изборът за председател на КПКОНПИ е предизвестен. Концепцията на кандидата от „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ Симеон Найденов се състоя от 5 страници общи приказки, коментира той. По думите на Йорданов в концепцията на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционния орган прави впечатление акцента върху PR-a.

„Знаехме, че има една държавна институция, която е със статут на свещена крава, а именно Прокуратурата, и тя не може да бъде критикувана. Всеки, който критикуваше Прокуратурата беше обявяван за лош олигарх, който се плаши за откраднатите си пари или в най-добрия случай – лош адвокат, който взима пари. Сега всички тези определения отиват към хората, които ще критикуваме Комисията. Този, който е чел концепцията на Цацаров, е видял ясно, че там става въпрос дори и за някакви подобрения, които е трябвало да се правят в графичния вид на интернет страницата на комисията“, обясни той.

Адвокат Емануил Йорданов обърна внимание, че инструкцията за взаимодействие между Антикорупционния орган и прокуратурата е приета месеци след законовия срок, а текста й се разминава с закона. Той обясни, че когато подзаконов нормативен акт противоречи на закон или на нормативен акт от по-висока степен, то той не се прилага. Адвокатът каза още, че комисията се нуждае от ясно формулиране на функциите й. Според него концепцията на Цацаров доказва, че той е професионално подготвен и интелигентен, но не използва тези си качества в полза на обществото. По отношение на корупцията, държавата може да се справи и без тази комисия, добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във