Параграф22 Daily

§22 Новини

58 милиона лева от проекти са отишли за неправомерно раздаване на заплати в НКЖИ

58 милиона лева от проекти са отишли за неправомерно раздаване на заплати в НКЖИ. Това каза пред журналисти днес в Нова Загора министърът на транспорта Николай Събев, който участва в обществено обсъждане по повод съдбата на над 100-годишната сграда на железопътната гара, предаде БТА.

По думите му това е сред фрапиращите нарушения, открити в проверка на транспортното министерство по отношение на изпълнението на проекти с европейско финансиране. "Голям процент от проектите няма да бъдат завършени в срок, има забавени отсечки, много неизпълнени ангажименти", каза министър Събев.

Той добави, че проверката е започнала на 13 декември миналата година, но проверяващите срещат трудности, защото „хората не са много услужливи като дават информация“. Нарушителите ще бъдат предадени на българската и на Европейската прокуратура, а всички открити нарушения ще бъдат оповестени публично. „Със сигурност всичко ще бъде открито и ще бъде потърсена сметка на всеки, нарушил интересите на държавата“, каза Николай Събев.

Министърът ще посети по-късно днес и Стара Загора, където по думите му има драстично забавяне в сроковете при изграждането на новата железопътна гара. Той допълни, че обектът е трябвало да бъде открит на 13 май, но това вероятно ще стане през юли, като изпълнителят ще трябва да плати 500 000 лева неустойка за забавянето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във