Параграф22 Daily

§22 Новини

58 млн. лева за "безплатен" софтуер в държавната администрация

57,99 млн. лв. плати държавата за Windows 10, въпреки че в договорите за Windows 7, сключени от предишния кабинет на ГЕРБ, има изрична клауза за безплатен преход към новия продукт със закупуването на стария. При това данъкоплатецът плаща вместо 300 долара (519 лв. по БНБ) за единична бройка, колкото струва продуктът на пазара, цели 1 300 лв., при положение, че се купуват десетки хиляди пакети за всички компютри на държавната администрация, сочи BNews.bg.

Румяна Бъчварова е "пропуснала" да отбележи, че дори Windows 7 е подходящ едва за около 30% от компютрите на администрацията. Или за другите 70 на сто е непригоден. Защо тогава се купува за всички машини?

Всички тези тревожни факти четем в Черна книга за правителственото разхищение в България - сборник, съставен от Института за пазарна икономика по поръчка на фондация Фридрих Науман.

Всъщност администрацията може да използва изцяло безплатен софтуеър и така да спести стотици милиони на данъкоплатците (200 000 000 лв. похарчени в това перо само за последните години) въвеждайки изцяло безплатната операционна система Linux, например.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във