Параграф22 Daily

§22 Новини

Христо Иванов: Поставяме си за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев

Изборите приключиха и днес откриваме едно Народно събрание, над което тегне въпросът дали изобщо ще го бъде. Това заяви председателят на "Демократична България" Христо Иванов в първата си реч от парламентарната трибуна в откриването на 45-ия парламент. Днес много се говори за съгласие, обединение заедност, заяви още Иванов. По повод това, че заседанието беше открито в старата сграда на Народното събрание, той заяви: Тази сграда не е просто символ на материализация, а на това да има прозрачен, отворен парламентаризъм в България, да има традиция, която ни свързва с най-добрите примери за гражданство и кураж.

Даваме ли сметка, че основното нещо, което искат българските граждани, е законност, правила, здрави институции, попита риторично Христо Иванов и обясни кои са част от основните приоритети, по които "Демократична България" ще работи в този парламент: дълбока реформа в изборния процес; реформа в правосъдието; връщане на изпълнителната власт в границите на законността; отстояване на енергийния суверенитет на България; изчистване на фактите, ограничаващи свободата на медиите.

Събираме подписи за промени в Конституцията, касаещи главния прокурор - не може повече да има център на власт, който не подлежи на демократична отчетност, подчерта Христо Иванов. С тези конституционни промени, ние си поставяме за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев и окончателно да бъде реформиран ВСС, допълни той. Внесли сме още днес промени в деловодството за закриване на специализираните съдилища, заяви Христо Иванов, с което предизвика аплодисменти от част от народните представители в залата.

Ще внесем изменения, които ще ликвидират КПКОНПИ в настоящия й модел и да това ще доведе до премахването от длъжност на г-н Сотир Цацаров, каза още Христо Иванов. Ние ще оценяваме годността на този парламент да произведе действия, готови сме да подкрепим готовността за тези действия и на други колеги, допълни Иванов. Считаме, че е легитимно, ако ни бъде предложено да влезем в разговор с "Има такъв народ". Разбира се, не става дума за пакетна подкрепа, а за подкрепа на политики. Ако "Има такъв народ" излъчи свое предложение за кабинет, ние сме готови да подкрепи и други действия, обясни още Христо Иванов, сочи БНТ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във