Параграф22 Daily

§22 Новини

Уличените в шпионаж служители на ДАНС били от една дирекция

След поредната шпионска афера в полза на Русия с участието на двама служители на Държавната агенция "Национална сигурност" се очаква да бъдат предприети дипломатически действия и по отношение на представители на руското посолство у нас. Това стана ясно от думите на председателя на ДАНС Пламен Тончев. Ръководството на агенцията даде пресконференция във връзка с образуваното досъдебно производство за шпионаж, сочи БНР.

Няколко месеца е продължила операцията на дирекция "Вътрешна сигурност" на ДАНС. В сряда, когото са били събрани достатъчно доказателства, са  били уведомени спецпрокуратурата и министър-председателят Кирил Петков, казаха на безпрецедентен брифинг от ДАНС.

Двамата служители са от една дирекция - единият е бил началник сектор, а другият-началник отдел. Достатъчно данни, че е шпионирал в полза на Русия,  са събрани за единния, но от работа са отстранени и двамата и е започнала процедура по отнемане допуска им до класифицирана информация.

От Агенцията отхвърлиха политическите обвинения,  че службата е пълна с руски шпиони, припомняйки, че по техни разработки през последните два години, са били изгонени десетки  служители на Руско посолство. От Агенцията не изключиха именно заради успешната си дейност по тази линия, нейни служители да са станали мишени на руските разузнавателни служби.

И от ДАНС, а по-рано и от спецобвинението обещаха повече яснота по поредната шпионска афера следващата седмица. Тончев предупреди, че няма да допусне външна намеса в кадровата политика на Агенцията. "За кадровото осигуряване на Агенцията отговорям аз и заместниците ми" беше категоричен той. „Наблюдаваме тези изяви на някои политици. Вие много умело ги водите в една посока, за да започнат те да говорят за „футболисти“, „зидаро-мазачи“, за хора, които си губят времето в агенцията и само получават заплати. Искам да заявя, че такива служители няма в агенцията. Ако някой така интерпретира сегашните времена с времето, когато той е бил ръководител на структури в МВР, в службите за сигурност и тогава това нещо е било нормално или позволено по някакъв начин, искам да ви уверя, че такова нещо не съществува и даже не мога да си представя как някой може да го мисли, а не да го изговори публично".

Facebook logo
Бъдете с нас и във