Параграф22 Daily

§22 Новини

Извършва се повторен оглед на мястото на атентата срещу Гешев

Подробен повторен оглед на мястото, където стана бомбеният атентат срещу главния прокурор Иван Гешев и семейството му, ще бъде извършен днес, информира заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров. Ще бъдат извършени експертизи и нов оглед на бронирания автомобил, с който е пътувал Гешев.

"Това не е опит за атентат, а атентат. И опит за убийство. Ако вчера главният прокурор не се е движил с брониран автомобил, днес трябваше Висшият съдебен съвет да свика извънредно заседание и да открие процедура по избор на на нов главен прокурор", заяви Тодоров. Следствието работи по всички възможни версии след взрива. "Няма да бъде пропусната нито една възможна версия. Уверявам ви в това. Ще бъдат използвани всички възможности, процесуални, с които разполагаме, ще бъде използвана и възможността за международно правно сътрудничество с други държави. Със сигурност поръчител е човек или хора, чиито интереси са сериозно засегнати от работата на прокуратурата", каза Ясен Тодоров.

Той беше категоричен, че взривното устройство е било за убиване, а не за сплашване. "Това е мнението на специалистите и експертите от Специализирания отряд за борба с тероризма. Неофициално е взето и становището на водещ световен експерт по антитероризъм и взривове. Ако се наложи в хода на разследването официално ще се поиска помощ от такива специалисти, ако не се справим със силите и средствата. Макар и в начална, разследването е в много напреднала фаза. Работи се по всички възможни версии", поясни Тодоров.

Според прокуратурата данни от разследването няма да бъдат изнасяни - това може да се прави с разрешение на наблюдаващия прокурор. Това което засега е известно и оповестено е, че първоначалните данни сочат за взрив с 3-килограмов тротилов еквивалент. Взривът е бил насочен, устройството е съдържало осколки за повече щети. "Доста професионално изпълнение, защото автомобилът, с който се е придвижвал главния прокурор, взривът е задействан точно тогава, когато минава автомобилът покрай него. Със сигурност това е планирано мероприятие, подготвяно много дълго време с няколко участници", е становището на Ясен Тодоров. "Подготовката е била много сериозна, защото е уцелен един такъв момент, в който може би и самата бдителност около главния прокурор е била намалена. Предния ден се връща от Украйна, вижда се за кратко със семейството си и на следващия ден пътува за Турция, този ден е празничен и... За да се стигне до този взрив, явно има пропуски на много места", допълни зам.шефът на следствието.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във