Параграф22 Daily

§22 Новини

8 години затвор за кражба на злато и пари от жилище

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден А.К., на 37 г., за това, че на 27/28.10.2019 г., в гр. Стара Загора, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – разбиване на затварящия механизъм на врата и чрез използване на техническо средство – отвертка, отнел чужди движими вещи: пари и златни бижута на обща стойност 1 490 лева, от владението на собственичката, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив - престъпление по чл.196, ал.1 вр. чл.195, ал.1 вр.чл.194, ал.1 вр. чл.29, ал.1 от Наказателния кодекс.

Районен съд – Стара Загора е разгледал делото по реда на съкратеното съдебно следствие в едно съдебно заседание. Подсъдимият е признал вината си и всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. След като бил признат за виновен от Районен съд – Стара Загора, на А.К. е наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от 12 години при първоначален „строг“ режим. След редукцията на наказанието по чл.58а,ал.1 от Наказателния кодекс, то е намалено с 1/3 и А.К. е осъден на „лишаване от свобода” за срок от 8 години при първоначален „строг“ режим.

По делото е установено, че А.К. бил освободен от затвора през лятото на 2019 г. На 27.10.2019 г. пострадалата свидетелка излязла от дома си , като заключила входната врата на апартамента си. Вечерта А.К. се разхождал в централната част  на гр. Стара Загора с намерение да извърши кражба от произволно избрано жилище. Около полунощ, на 27 срещу 28.10.2019 г., той минал покрай кооперацията, в която живеела пострадалата и забелязал, че на един от прозорците на първия етаж имало метална решетка. Видял, че в жилището не свети. Обвиняемият се качил по металната решетка до терасата на втория етаж, хванал се за парапета и се прехвърлил в апартамента.  Той разбил затварящия механизъм на вратата и влязъл в жилището. Започнал да търси ценни вещи във всички стаи, като отнел сумата от 350 лева, дамски обеци и дамски пръстен, изработени от 14 – каратово злато, както и още три златни дамски пръстена, след което напуснал жилището.

Присъдата на Районен съд – Стара Загора подлежи на жалба и/или протест пред Окръжен съд – Стара Загора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във