Параграф22 Weekly

§22 Новини

80% от разкаялите се данъчни измамници във Франция със сметки в Швейцария

Общо 15 813 френски граждани, които са укривали данъци и са поискали да узаконят положението си през 2013 г., са имали банкови сметки в Швейцария, съобщи френският министър на бюджета Бернар Казньов. Количеството представлява около 80 % от всички разкаяли се мошеници.


Данъчните власти вече са събрали 230 млн. евро въз основа на 2621 попълнени досиета, от които 70 млн. само  от 241 обработени големи досиета. Министърът обяви засилване на борбата с укриването на данъци на фона на скандала, предизвикан от разкритията за притежаваната от неговия предшественик банкова сметка в Швейцария. Той обеща облекчени наказания за нарушителите, които се самообявят доброволно.


Казньов уточни, че това са само предварителни резултати, тъй като средно по 150 нарушители седмично продължават да се самодекларират на данъчните.Той допълни, че до 7 февруари са били попълнени 2621 досиета, равняващи се на авоари на стойност 2.4 милиарда евро или близо 910 000 евро на досие.


От всички внесени 15 813 досиета, 76% от данъкоплатците са наследили една или повече банкови сметки в чужбина. При 10% от тях сумите са под 100 000 евро, но много други са за големи суми, подчерта Казньов, давайки за пример досие за над 100 милиона евро. След Швейцария, където се намират 80% от недекларираните банкови сметки, на второ място е Люксембург със 7% от сметките.


Наредбата, уточняваща условията при които данъкоплатците могат да се самообявят доброволно на данъчните власти за узаконяване на положението им, беше подписана на 21 юни 2013 г. Тя предвижда режим облекчаване на санкциите за данъкоплатци, определяни като пасивни, тъй като са наследили авоари, без да са ги ползвали. Министърът уточни, че правителството изключва всякаква амнистия, анонимност или тайни споразумения.


Като цяло контролните органи на данъчните власти са събрали от данъчни измами или грешни декларации на компании и частни лица общо 10 милиарда евро през 2013 година или 1 милиард повече от 2012 година, отбеляза министър Казньов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във