Параграф22 Daily

СДВР:

80 пострадали полицаи след ексцесиите в столицата, палатковите лагери - "складове" за бомбички

През изминалите 24 часа обстановката в София беше изключително динамична и тежка за работа за полицейските служители. Всички станахме свидетели на брутална агресия от страна на част от протестиращите спрямо българските полицаи. Това заяви по време на брифинг директорът на СДВР главен комисар Георги Хаджиев.

"В продължение на часове полицаите бяха обстрелвани с пиротехнически средства, камъни, павета, метални тръби. В резултат на това ръководителите на място прецениха, че за да запазим живота и здравето на служителите ни е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде разцепена и изтласкана. Единствената цел беше да се опитаме да запазим живота на нашите служители и на мирно протестиращите граждани", каза Хаджиев.

"Тактиката ни беше пасивна и щадяща. Подкрепям решението, което ръководството взе на място. Палатковите лагери като свободна форма на протест се оказаха добро прикритие за складиране на самоделни взривни устройства и част от твърдите предмети", заяви директорът на СДВР. И уточни, че от техни видеонаблюдения са установили, че част от самоделните взривни устройства са били съхранявани в палатковите лагери, поради което те са били премахнати.

"Има 80 ранени полицаи. На част от обгазените колеги е оказаха медицинска помощ на място. Призивът ни отново е към абсолютно цялото общество да бъдат изключително внимателни, да не се поддават на криминални лица и да спазват законоустановения ред. Образувани са над 15 бързи полицейски производства. Над 120 са задържаните протестиращи, 60 от тях са с криминални регистрации", каза Хаджиев.

Хаджиев категорично отхвърли полицията да е използвала невропаралитичен газ. "Вчера вечерта премина прагът на търпението. Призовавам да се спазва законовия ред. Въпрос на преценка е оттук нататък по какъв начин полицията ще действа, но няма да допускаме нарушаване правото на останалите граждани на придвижване, предупреди директорът на СДВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във