Параграф22 Daily

§22 Новини

80 сигнала за семеен побой са подадени през март от деца

Все още не е приета Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за 2020 година. В условия на изолация заради коронавируса експерти очакват да зачестят случаите на домашно насилие. "Действително в условията на затвореност жертвите са по-уязвими, защото нямат собствено пространство и място, където да се обърнат и да потърсят помощ", каза в предаването "Хоризонт до обед" Надежда Стойчева - клиничен психолог, директор на Фондация "Асоциация Анимус".

Районната прокуратура и съдилищата могат да издават бързи заповеди срещу насилниците, припомни тя. Кризисното звено на "Анимус" в момента работи. На националната гореща линия за деца през март са били подадени 80 сигнала за случаи на побой над единия родител от другия. "И ние разчитаме правителството да се държи по същия този строг начин, както се държи към Covid-19 по отношение на насилието, по отношение на Стратегията за борба с насилие върху деца, по отношение на новия социален закон, който беше обсъждан и в който са участвали всички експерти от неправителствения сектор, а не да се огъва под натиска на една фанатизирана група, която предоставя фалшиви новини", коментира Надежда Стойчева.

Горещият телефон за сигнали за насилие е с намалено работно време. Ще работи от 9 до 21 часа всеки ден. "Имайте предвид, че там работят доброволци, които отиват независимо от условията на Covid-19. Там има включително и юридически дежурства, включително има и хора доброволци, които са незрящи, които не са се отказали да работят в името на това да продължаваме да помагаме на жертвите на домашно насилие", изтъкна експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във