Параграф22 Daily

§22 Новини

82-ма свидетели по делото срещу Ал. Петков за неплатен акциз от 330 000 лв.

Рекорден брой свидетели -82-ма са привикани в дело в петричкия районен съд да дадат показания срещу двамата подсъдими Александър Петков и Делян Янкулов от София. Всичките те са разпределени в три последователни съдебни заседания, пише Струма.

В следственото дело срещу единия обвиняем за наплатен акциз на обмитяема стока, каквато е била превозвана в бензиновозите през ГКПП-Кулата, е привлечен и софийският бизнесмен Делян Янкулов. Той всъщност не познава повечето от тях, призна днес адвокатът му Гергана Коларова. В зала Янкулов не бе припознат от голяма част от свидетелите по делото. То започна с разпит на една от телетипистките във Военна болница –София от където са изпращани документите, придружаващи товара.

Става въпрос за осем цистерни, пълни с бензин и пресекли границата в далечната 2001 г. Делото с рекордния брой свидетели стартира обаче в най-малката зала №1. Тя се оказа тясна да побере всички. Повечето от тях са митнически служители, полицаи, представители на фирми за превоз на горива. Още при първото показание на свидетелката от военната болница стана ясно, че тя не е виждала никога подсъдимия Янкулов. Според обвинителния акт оттам са препращани по факс документи, които са били ксерокопие на издадени разрешителни при плащане на акциза на внасяния в страната ни бензин.

Всъщност основният обвиняем Александър Петков са издирва със заповед първо за общодържавно издирване, а след това и със заповед от Интерпол. Въпреки всичко делото стартира в негово отсъствие. Делото е атрактивно, защото се случва за първи път да бъдат призовани на куп толкова свидетели, което е прецедент в съдебната история на България, коментриха петрички магистрати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във