Параграф22 Daily

§22 Новини

90-годишен адвокат брани безплатно бедняк в Драгижево, попаднал в клопката на лихвари

„Изхвърлят ме на улицата, оставам без дом. От много години адвокат Йордан Минчев води съдебна битка за мен и не ми взема пари, но засега не успява да се пребори със системата. Взех 3000 лв. да лекувам сина си, който обаче почина от рак.После ги върнах с лихвите – 4200 лева. Кредиторът обаче не ми върна къщата, а я продаде на друг, който сега ме гони“, се ожали 71-годишният Иван Павлов от Драгижево. Сега той работи в дома за стари хора на д-р Румен Рашев в селото като поддръжка и го благославя всеки ден за това. Дали обаче бившият търновски кмет ще му намери и дом, не се знае, сочи вестник "Борба".

„Случаят е много заплетен. От години се боря за правдата на Иван. Един съд развали договора за покупко-продажба, друг отмени решението, сега чакам върховните съдии. За 15 май беше насрочено принудително изгонване от къщата, но аз успях да обезсиля изпълнителния лист, защото съдия не е написал черно на бяло, че човекът трябва да се изхвърли. Как да му взема пари на този несретник и
бедняк? Сърце не ми дава …“, заяви 90-годишният Йордан Минчев, който продължава да води дела и кантората му е пълна всеки ден.

Драмата на Иван Павлов е като на много други, попаднали в капана на хора, които дават пари срещу лихва, но остават извън обсега на закона. Иван Павлов няма бележки нито за дадена сума, нито за върната. Има само свидетели, но един от тях умрял, а друг не бил благонадежден. За да получи 3000 лв. за лечение на 32-годишния си син, той прехвърлил къщата в Драгижево. Уговорката била пак устна – като върнеш парите с лихвите, ще ти върна къщата. Това обаче не се случило, а малко след това имотът отишъл в ръцете на трето лице – с нотариален акт.

Сагата започва през далечната 2002 г. Че единственият му подслон има нов собственик той научил през 2005 г., когато отишъл да си плаща данъците. Дворното място от 885 кв. м плюс къщата и подобрения били продадени за 1500 лева. Новият собственик купил имота от кредитора на Иван Павлов. И двамата обаче се водят добросъвестни купувачи!

Въпреки това през 2013 г. съдът в Горна Оряховица разваля имотната сделка и отменя нотариалния акт за покупко-продажба. Връща къщата на Иван Павлов. После Окръжният съд казва точно обратното и оставя имота на последния купувач. Сега делото е във ВКС. Междувременно Иван Павлов подава естествено жалба до прокуратурата за измама. Неговият кредитор от Горна Оряховица е разследван за
лихварство, но не е обвинен и не е осъждан поради липса на доказателства.

Жалбите на Иван стигат до Върховна касационна прокуратура, а разследването е прекратено през 2016 г. Така минават години и през 2018 г. последният собственик завежда дело срещу Павлов да преустанови ползването на неговия имот. Този казус още не е приключен, казва адвокат Йордан Минчев. Междувременно купувачът си вади изпълнителен лист, който засега е обезсилен и бай Иван остава за известно време в къщата си, но не се знае докога. „През всичките тези години аз правих ремонти, подобрения, не съм видял новия купувач въобще. Живея си кротко и тихо и чакам правосъдие. Живея в този дом от 15 август 1979 година. Кой луд ще си продаде за жълти стотинки единствения покрив над главата ги питам, но отговор няма. Нали съм беден човек. Имам малка пенсия, дълги години бях леяр в Лясковец, после бях овчар, а сега ме е прибрал Румен Рашев. Всичко е тъжно в този мой живот – момчето си не успях да изтръгна от лапите на смъртта и без къща оставам“, реди с треперещ глас Иван Павлов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във