Параграф22 Daily

§22 Новини

94 780 къса цигари задържаха митнически служители в района на ГКПП Дунав мост-Русе

Митническите инспектори са отклонили напускащ страната товарен микробус, управляван от български гражданин. Водачът пътувал от България за Франция. При физическата проверка митническите служители установяват, че стените на товарното помещение на микробуса са „тапицирани“ с цигари, прилепени с двойнозалепваща лента и прикрити с ПДЧ листи. Откритите 24 800 къса цигари са с български акцизен бандерол, но към момента на проверката водачът не е представил необходимите документи за транспортирането на тютюневите изделия.

Цигари без нужните документи са открити и в излизащ от страната пътнически микробус, чиито водач пътувал от България за Германия. Той е бил отклонен към халето за щателна проверка на ГКПП Дунав мост-Русе. Вместо към указаното място за проверка обаче водачът завива към спомагателното трасе, премества подвижната преграда и през насрещното платно се опитва да избяга от територията на пункта. Митническите служители го настигат и връщат обратно за проверка, при която са открити 15 200 къса (760 кутии) цигари, всичките облепени с български акцизен бандерол. На водача е съставен акт за противопоставяне на митнически органи при изпълнение на служебните им задължения и още един за превозване на тютюневи изделия без необходимите документи.

Няколко часа по-късно митническите инспектори спират за проверка друг пътнически микробус с българска регистрация. Водачът пътува от България за Франция заедно с още един пътник. В хода на проверката е установено, че в автомобила се превозва личен багаж и мека мебел тип канапе. След разтоварване на вещите е извършена проверка със стационарен рентген. При сканирането на меката мебел е установена необичайна плътност. След демонтаж на плоскост на дъното на канапето са открити 38 980 къса (1949 кутии) цигари, всичките облепени с валиден български акцизен бандерол. Пасажерът в микробуса обяснява, че сам е закупил тютюневите изделия и ги е скрил.

При друга проверка митническите служители откриват отново в пътнически микробус 15 800 къса цигари и 53,6 литра алкохол, облепени с български акцизен бандерол.

И при четирите случая са съставили актове за нарушение на акцизното законодателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във