Параграф22 Daily

§22 Новини

AB InBev получи 200 милиона евро глоба от Европейската комисия

Европейската комисия глоби с 200 милиона евро белгийско-бразилския бирен гигант AB InBev, тъй като компанията е ограничавала продажбата на бира от Холандия в Белгия, предава Politico. Най-големият в света пировар е злоупотребявал с доминиращата си позиция, тъй като между 2009 и 2016 г. е ограничавал вноса на неговата марка бира Jupiler от Холандия, където е по-евтина, в Белгия.

"Потребителите в Беглия са плащали повече за любимата си бира заради стратегията на AB InBev", каза еврокомисарят Маргрет Вестагер. И припомни, че усилията на компаниите да разделят единния пазар са незаконни. По предварителното мнение на еврокомисията AB InBev е успяла да попречи на супермаркетите и търговците на едро да купуват бира Jupiler и Leffe на по-ниски цени в Холандия и Франция. Става дума за редица действия и практики, които компанията е прилагала от 2009 г. насам, в това число и променяйки етикетите и опаковките за тези марки пиво, посочва ЕК.

Най-голямата в света пивоварна компания Anheuser-Busch InBev бе създадена през 2008 г. след сливането на белгийската InBev и американската Anheuser-Busch. През октомври 2016 г.а AB InBev завърши поглъщането на британската компания SABMiller.

Facebook logo
Бъдете с нас и във