Параграф22 Daily

§22 Новини

АБВ иска пълно разтоварване на Върховния административен съд

Пълно разтоварване на Върховния административен съд и съсредоточване върху работата му на последна инстанция и на тълкувателни решения искат от АБВ. Това стана ясно по време на поредната дискусия на партията, посветена на съдебната реформа, на която присъства и експрезидентът и лидер на партията Георги Първанов и представители на висшите съдилища.

Депутатът от АБВ Лъчезар Никифоров представи идеите на партията за облекчаване на работата на ВАС като първоинстанционен съд и прехвърлянето на съответните дела към 28-те административни съдилища в страната.

Хората на Първанов предложиха и механизми, по които това да се случва и срещнаха пълната подкрепа на представителите на Върховния административен съд в лицето на зам.-председателят му Румяна Монова. Тя посочи като аргументи статистиката на ВАС, според която само пред 2016 г. във ВАС са били образувани 15 000 дела, а 14 500 приключени.

Монова се оплака, че ВАС наистина трябва да работи като първа инстанция, което много затруднява работата му, макар че за 6 години тълкувателната му ангажираност е нараснала два пъти, тъй като законодателството се променя много бързо, им неясни норми и те се нуждаят от уеднаквяване. Като към това се прибавят и всички първоинстанционни дела срещу решения на Министерски съвет и на министри.

От претовареност се оплакаха от Административен съд град София и настояха за разширяване на щата.

Зам.-председателят на АБВ похвали правосъдната министърка Екатерина Захариева за създадения и ефективно работещ Съвет за съдебната реформа. А нейната заместничка Филипова обяви, че предложенията, направени от АБВ, ще бъдат обсъдени от Съвета за съдебна реформа още на 29 март.

Идеите на АБВ срещнаха подкрепата и на представителите на Главна прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във