Параграф22 Daily

§22 Новини

Административен съд - Благоевград отложи делото за избора на ректор на Югозападния университет

Административният съд в Благоевград даде ход на делото по оспорване на решението за избора на ректор на Югозападния университет "Неофит Рилски" и прие като доказателство преписката от Общото събрание на ЮЗУ. Заради липсващи документи обаче, делото беше отложено. "Липсват справки за членовете на Общото събрание и членовете на Академичния съвет, които към датата на провеждане на двете заседания са навършили 65 години и съответно дали са с удължени трудови договори по реда на параграф 11 от Закона за висшето образование. Изискваме тези справки с подпис и печат от университета", заявиха адвокатите на тримата жалбоподатели.

Проф. д-р Иван Мирчев, проф. д-р Антони Стоилов и проф. Георги Апостолов, които също бяха кандидати за ръководния пост в университета, оспорват в съда законосъобразността на проведените избори и искат от съда да отмени решенията на Общото събрание на ЮЗУ. Според тях настоящият ректор проф. Борислав Юруков е навършил 65 години през месец септември и е в пенсионна възраст. Бил е на трудов договор в ЮЗУ до провеждане на изборите. По Закона за висшето образование може да се кандидатира само ако е на срочен договор.

Проф. Юруков беше преизбран за втори мандат през ноември 2019 година с гласовете на 171 членове на Общото събрание на ЮЗУ.  Кандидатите за ректор на най-голямото висше училище в Югозападна България бяха петима.

Следващото заседание по делото е насрочено за 23 юли от 13.30 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във