Параграф22 Daily

§22 Новини

Административен съд - Враца отхвърли жалба на ВМРО срещу решение на ОИК

С Решение от 14.10.2019 г., тричленен състав на Административен съд–Враца отхвърли жалба на пълномощник на ПП „ВМРО-БНД“ за град Враца, против Решение на ОИК – Враца, потвърдено с Решение на ЦИК, с което е отказано заличаването на регистрацията на кандидат за кмет на село Бели Извор.

Анализирайки относимата правна уредба и фактите по делото, съдът е посочил, че определенията за държавен орган и администрация на държавен орган са дадени в Закона за администрацията, поради което търговските дружества, независимо от произхода на капитала им не са държавни органи. Престирайки труд в търговско дружество, кандидатът за кмет не работи в държавна администрация и няма задължението да ползва отпуск по време на предизборната кампания. Разширителното тълкуване на разпоредбите на Изборния кодекс, би вменило задължения на кандидатите за кмет, работещи в търговски дружества, извън предвидените в закона.

Крайният извод на съда е, че решението на ОИК е прието при спазване на изискванията за кворум и мнозинство, предвидени чл. 85, ал. 3 и ал. 4 от Изборния кодекс и при постановяването му не са допуснати нарушения, които да обуславят неговата отмяна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във