Параграф22 Daily

§22 Новини

Адриан Аврамов, психолог: Младежи се дрогират с коктейл от опиати, тийнейджъри изнасилват ученички

Драстично се увеличават напоследък случаите на зависимости от наркотици, хазарт и интернет. За това предупреждава Адриан Аврамов, който е клиничен психолог и психотерапевт от Велико Търново. Тревожното е, че най-ниската възрастова група при тази тенденция обхваща13 – 14-годишните ученици. Детските психиатри алармират, че при много деца се отключват психози заради седенето пред компютрите и в интернет с часове. „Подрастващите буквално залепват за екрана и се зомбират чрез приложения, сцени на агресия. А мозъкът има лимити на издръжливост“, казва Аврамов.

Той подчертава, че не е за подценяване проблемът с наркозависимите. Много тийнейджъри обикновено започват от леките опиати като марихуана, а след това посягат и към по-силна дрога. Има зависими младежи, които се дрогират дори и с коктейл от наркотици. „Парадоксът е, че са предимно от състоятелни семейства, не им е обръщано достатъчно внимание от родителите, но пък са финансово презадоволени. Карат скъпи автомобили, сядат зад волана, напомпани с опиати, и си мислят, че са безсмъртни и недосегаеми. Към наркотиците често добавят и алкохол, за да подсилят ефекта, а комбинацията вече е убийствена“, коментира Аврамов пред вестник "Борба".

Специалистът споделя, че напоследък сред тийнейджърите са модерни дизайнерските дроги. „Зависими, които идват на терапия при мен, споделят, че в момента хит е дрога във вид на кристали. Казват, че за отрицателно време предизвиква силна еуфория, но води и до много бързо пристрастяване и отключване на тежки психични разстройства. Въпросните кристали се продават на пръчки, които консуматорите разтопяват и добавят въпросната субстанция към питие. Други пък ги правят във вид на хапче или в прахообразно състояние за смъркане“, разказва Адриан Аврамов.

Практиката му сочи още, че актуална сред младежите е и марихуана със специални добавки, или така нареченият „пръскан чай“ за по-мощно въздействие. Употребата на амфетамини и метамфетамини също е пагубна, защото води до шизофренни и параноидни състояния, до психози. „Болшинството от наркозависимите споделят, че са посегнали към дрогата от самота. Освен това казват, че на всеки ъгъл човек може да се сдобие с всякакъв опиат. Наркодилъри обикалят дори и парковете. В училищата също се продава дрога, а пласьорите са деца, които продават на деца.

Търговците и клиентите се срещат на конкретни места, поддържат връзка чрез телефони с бутони, за които се смята, че са непроследими, ползват кодирани имена при поръчка на вида на забранената стока“, разкрива психотерапевтът.

Друг сериозен проблем е хазартът. „Имах случай с 22-годишен младеж, който се пристрастил и натрупал борчове на комар от над 60 000 лева за две години“, споделя Аврамов. Родителите на младия мъж дори не подозирали за пагубната му страст, а той се отказал от терапия, защото решил, че му е безполезна. Заявил, че е по-добре да отиде в казиното и да удари джакпота, като взема пари от бързи кредити. Пред терапевта дори демонстрирал как чрез интернет от телефона си до минути получава исканата сума по сметката си. След това тегли парите и ги проиграва на комар.

Клиничният психолог разказва драматичен случай с непълнолетно момиче. Преди 6 месеца майката на ученичката потърсила съдействие, защото дъщеря й била с психоза в много тежко състояние. „Профилактирахме девойката с медикаменти и след като се поуспокои и вече можеше да се комуникира с нея, започнахме сеанси. Едва на четвъртия месец от терапията призна каква е причината, която я е довела до това състояние. Сподели, че е изнасилена от по-голям неин съученик. След извращението момичето развило параноя, затворило се в себе си, налегнали го суицидни мисли. Впоследствие отключи болестно състояние относно външния си вид – нищо не харесва у себе си. Непрекъснато се самообвинява, изпитва чувство за вина, че тя е предизвикала това издевателство над нея. Всеки ден я карам да ми пише, че се е събудила и че се чувства по-добре, защото мисли и за самоубийство. Повтаря: „Не ми се живее!“. По нейно желание ще бъде преместена в друго училище и се надявам, че на 15 септември ще бъде мотивирана да влезе в клас благодарение на упоритата терапия“, обяснява Аврамов.

Пострадалата девойка категорично не искала да сподели с родителите си какво е преживяла, за да не ги разстрои. Притеснени от състоянието й, те го отдавали на пандемичната обстановка, заради която се отдръпнала от съучениците си и се отчуждила от близките си. Момичето дори искало да влезе в психиатрия. В момента обаче започнало да тренира във фитнес зала и състоянието й се подобрило, коментира Аврамо и подчерта, че при много двойки се разиграва схемата "насилник-жертва". „При търсене на сигурност човек с психическа травма от детството например изпада в илюзията, че това е партньорът, и се обвързва с нарцистична личност. Обикновено тези травми у жертвата са от бащата в детството и несъзнателно след това цял живот се търси точно такъв типаж. В същото време обаче привлича насилник и всеки следващ партньор се явява по-голям агресор от предходния.Това е нарушена схема и тя може да се промени единствено с дълга когнитивно-поведенческа терапия, прилагането на психодрама също е успешно. Когато става въпрос за двойка и има останала здрава част между тях, се работи със семейна фамилна терапия. Човек сам трудно може да се откъсне от този модел. А страшното е, когато има дете, което расте в такава атмосфера, защото то неминуемо се превръща в агресор и насилник“, споделя Адриан Аврамов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във