Параграф22 Daily

§22 Новини

Адв. Емилия Недева: Новата заповед на министъра на здравеопазването е нищожна

Единственото разумно обяснение, което може да се даде за една такава заповед, е казаното на брифинга днес от проф. Венцислав Мутафчийски, че принудата е била за болниците, а не за пациентите. Такъв беше коментарът пред БНР на адв. Емилия Недева - един от адвокатите, подали жалба срещу заповедта на министъра на здравеопазването за задължително лечение в болница на заразени с Covid-19 пациенти на възраст над 60 години, която беше отменена след обжалването ѝ.

Тя обясни:"Ако това е целта на една такава заповед, не е необходимо тя да бъде издаване, защото основанието, въз основа на което е издадена тя - чл. 61, позволява доста широк кръг мерки и подходи, чрез които за болничните заведения да бъде разписано по задължителен начин как да действат. Могат да бъдат съставени инструкции и протоколи". По думите ѝ обяснението е било единственото разумно, защото е факт, че в началото на кризата много заболели се оплакваха от това, че им се отказва или е трудно да постъпят в болница.

Адвокат Недева поясни, че ако министърът на здравеопазването е искал да заповядва, е можел да формулира в заповедта си нормата така, че болниците да не могат да откажат хоспотализация на лица, които са с потвърдена коронавирусна инфекция, за които лекуващият лекар е издал съответните направления: "Една такава формулировка щеше да е изключително коректна, защото щеше да има за адресат болниците, а не лицата, които са на или над 60-годишна възраст".

В предаването "12+3" адвокат Недева заяви категорично, че новата заповед на министъра на здравеопазването е нищожна: "Липса на компетентност! Министърът няма право да издава такава заповед и това е написано много ясно в закона".

Тя посочи, че по отношение на всички заболявания, записани в чл. 61 от Закона за здравето, министърът може да издаде заповед, която определя срока на задължителната изолация и лечението на заболелите лица. "Това са двете възможности на министъра - или да определи срока на изолация на болните от описаните болести, или да постанови изолация на лица, които са болни от други болести".

От основанията на новата заповед, която по думите на адвокат Недева не е необходимо да бъде издадена, изпада основанието Решението 325 на МС за извънредната епидемична обстановка, т.е. "министърът издава една нова заповед, която ще действа безсрочно, докато не бъде отменена или не бъде атакувана отново пред ВАС". Адвокатката заяви, че не е решила дали да атакува и тази заповед в съда. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във