Параграф22 Daily

§22 Новини

Адвокат буйства в Съдебната палата, души и обижда охраната

Инцидент между служители на Главна дирекция „Охрана” и посетител на палатата е станал около 8,50 ч. в сградата на Съдебна палата в София днес. При влизането през служебния вход откъм ул. „Алабин“ мъжът се е легитимирал с адвокатска карта, поставил чантата си на лентата за багаж, а самият той е минал през металдетекторната рамка, при което апаратът е подал сигнал за наличие на метални предмети у него, съобщават от пресслужбата на правосъдното министерство.

Дежурният служител на ГДО е подал тарелка на посетителя с покана там да бъдат поставени всички метални предмети, които се намират у него, а самият той отново да мине през рамката – процедура, която се прилага по един и същи начин за всички външни лица, посещаващи Съдебната палата. Посетителят обаче е отказал да изпълни тези разпореждания и след като си е взел чантата, се е отправил към вътрешността на сградата, игнорирайки отправените към него покани да се върне и да се подложи на проверка.

След като служител на Главна дирекция „Охрана” тръгва след него, приканвайки го да се върне, посетителят се обръща, хваща служителя за гушата и започва да го души, като едновременно с това сипе обиди. На помощ се притичват трима служители на СГС, които се намирали на коридора в този момент, а след подаден сигнал – и дежурни служители на ГДО.

Понеже посетителят продължава да буйства и да сипе закани и обиди към служителите и свидетелите, той е отведен в дежурната стая на съдебната охрана, където са му поставени белезници. Подаден е сигнал до 4-то РУП-СДВР, откъдето са изпратени разследващи полицаи и оперативни работници, които са поели случая. Понеже посетителят е заявил, че срещу него е упражнено насилие, била е извикана линейка и той е откаран за медицински преглед и освидетелстване за състоянието в което се намира и наличието на травми.

Главният директор на Главна дирекция „Охрана” главен комисар Георги Жеков е разпоредил незабавна проверка по случая.

Според Правилника за устройството и дейността на Главна дирекция "Охрана" служителите й организират и осъществяват охраната и реда в съдебните сгради, както и сигурността на органите на съдебната власт. Главна дирекция „Охрана” организира и осигурява охраната на сградите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, на главния прокурор, на Върховната касационна прокуратура, Върховната административна прокуратура, Националната следствена служба, Висшия съдебен съвет, Министерството на правосъдието, Националния институт на правосъдието, на апелативните, окръжните, административните и районните съдилища и прокуратурите чрез комплексно използване на полицейски сили и сигнално-охранителна техника.

Facebook logo
Бъдете с нас и във